Afscheid

Uitvaart / herdenken

Stilstaan bij het leven dat gemist wordt, herinneringen vorm geven in een uitvaartceremonie of herdenkingsmoment. Je weet niet altijd waar te beginnen en hoe.
Samen gaan we op zoek naar een manier van afscheid nemen of herdenken die bij jullie past. Een moment vol verhalen, warme woorden en muziek. Of een betekenisvolle activiteit waar ruimte is voor herinneringen, in woord en in beeld. Maar vooral een moment van verbonden voelen, met elkaar en met wie jullie moeten missen.

Koesterportret

In koesterportretten combineer ik mijn ervaring als ritueelbegeleider en luisterend oor met schilderen. Vanuit jouw (of jullie) verhaal en uitgezochte foto’s ga ik aan de slag om liefdevol portret in de verf te zetten. Zo krijgt een geliefde overledene op een mooie manier weer wat meer ruimte in je leefomgeving.

Ontdek koesterportretten.

Workshops

Soms raken rouw en verlies ons hard. Iets actiefs kunnen ondernemen is een krachtig tegengif tegen het gevoel van machteloosheid dat je soms kan ervaren. Onder deskundige begeleiding maak je tijd en ruimte voor je unieke rouwproces.
Door tijd te maken voor je rouwproces, door stil te staan bij je verdriet, heb je nadien weer ruimte om het leven te leven. En dat kan op een fijne creatieve manier tijdens één van onze workshops. We begeleiden je met vragen en teksten, en we reiken je materialen aan om, vanuit je hart, met je handen aan de slag te gaan.

Uitvaart

Afscheid nemen. Dat is verdriet hebben om wat ophoudt, niet weten hoe het nu verder moet in de toekomst en soms ook gemengde gevoelens. In een afscheidsceremonie kijken we naar wat mooi of minder fijn was in het verleden en hoe we ons daar nu bij voelen. We proberen doorheen het afscheidsmoment een boodschap mee te geven om de veranderde toekomst tegemoet te treden. Met een passend ritueel kan je fysiek voelen en tonen wat moeilijk onder woorden te brengen is. Je kan kaarsjes aansteken, linten afknippen of ophangen, een afdruk nalaten op de kist… We zoeken samen naar wat bij jullie past.

In een afscheidsdienst of uitvaart gaan we op zoek naar de kern van de persoon van wie je afscheid moet nemen. Zo creëren we samen een persoonlijk afscheid waar je vol warmte naar terug kan kijken. Dan puzzel en schuif ik met die woorden, die verhalen, dan goochel ik met foto’s en muziek, een symbool of een troostend ritueel. Ik knip en plak tot het verhaal een begin en een einde heeft. Niet met data van geboorte tot overlijden, maar met hoofdstukken over wie de overledene echt was. En met een stem vol liefdevolle, warme zachtheid en in alle rust, vertel ik dat verhaal in het moment van afscheid.

Testimonials

“Hey Veerle, namens de hele familie wil ik je nogmaals bedanken voor jouw prachtige verwoordingen tijdens de plechtigheid van onze mama. Je hebt ons allemaal onvergetelijke momenten bezorgd die wij zullen koesteren voor de rest van ons leven. … Je hebt onze familie geraakt met deze prachtige teksten en ons geholpen om dit grote verlies te verwerken.”

“Je wist al onze vertelsels op een pure, niet zwaarmoedige manier te vertalen en iedereen vond het prachtig. Dit brengt troost, rust en geeft ons de ruimte om verder te gaan met deze mooie herinneringen.” – Cathy

“Het was mooi, ontroerend, grappig en innemend. We hebben gisteren in de boomgaard nagepraat. En iedereen vond het een supermooi afscheid! Mooie muziek, mooie teksten en de foto’s kwamen goed tot hun recht.”

Ik wil meer info

 

Herdenken

Gemis en verdriet houden niet op na enkele maanden of jaren. Het wordt anders. Samen met familie en vrienden een moment inplannen om herinneringen op te halen, verhalen te (laten) vertellen en gevoelens te delen, kan je ondersteunen in het verweven van je verdriet in het leven.

Viering op maat

Een herdenking kan verschillende vormen aannemen. Zo kan het een herdenkingsviering op maat zijn. Aan de hand van jullie verhalen en vertelsels schrijf ik een tekst uit. We zoeken samen naar passende muziek en wat jullie nog willen meegeven.

Zeker na een beperkte uitvaart in coronatijden is het fijn een herdenkingsdienst te kunnen organiseren waarbij iedereen van familie en vrienden aanwezig kan zijn.

In huiselijke kring

Ben je op zoek naar een manier om in kleine groep herinneringen op te halen? Dan begeleid ik je graag in een herinneringsgesprek. Aan de hand van zelf meegebrachte voorwerpen of fotokaarten die ik voorzie, laten we verhalen opborrelen.

Na het delen van herinneringen maken we een foto van de voorwerpen of fotokaarten, een kleine herinnering aan een warm moment.

Ik wil meer info

 

 

Workshops

Ben je recent of lang geleden iemand verloren die je koestert? Wil je tijd maken voor je rouwproces, even stilstaan bij je verdriet om daarna weer ruimte te hebben om het leven te leven? Dat kan tijdens één van onze workshops. Hierin begeleiden Veerle van Tranen & kippenvel en Leen van Lief en Leen je met creatieve activiteiten, reflectievragen en betekenisvolle teksten. We reiken je materialen aan om, vanuit je hart, met je handen, vorm te geven aan je verlies en om op die manier opnieuw te verbinden met wie je dierbaar was, nog steeds is, en altijd zal zijn.

Om de intimiteit van deze workshop te kunnen garanderen, zijn de plaatsen beperkt.

Testimonials:

“Eerst was ik zenuwachtig … Niet goed wetende wat ik allemaal zou moeten zeggen of doen. Eens bij Leen en Veerle … een gerust en warm gevoel. Een mooie beleving. Even helemaal weg uit het heden. Terug in het verleden … met een zachte, warme gloed. Bedankt voor deze ervaring. Ze was hartverwarmend. Ik koester de koesterkei. Met de schelp erbij.” – Mieke N.

“Wat een fijne begeleiding bij een emotioneel thema! De juiste woorden zorgden ervoor dat ik moeiteloos meegezogen werd in een moment van stilstaan bij mezelf en daarna bij gevoelens van gemis en verdriet. Iets actiefs doen met wat me bezighoudt in deze veilige omgeving voelt aan als helend en zindert nog lang na! Het moment dat alles samenviel was bijna een magisch moment. Dank je wel Leen en Veerle!” – Mieke V.

Ik wil meer info

Online/DIY-cursus

 

Tranen & kippenvel
Rode Kruislaan 5
9200 Dendermonde
0495/62 75 73
veerle@tranenenkippenvel.be

BTW-nummer: 0712.639.895

 

Algemene voorwaarden  |  Privacyverklaring

Foto’s van Cherryblossom D Photography

Een Nonius bvba webproject